Co je tolerance elektrolytických kondenzátorů?

Obsah

Co je tolerance elektrolytických kondenzátorů?

Co je tolerance elektrolytických kondenzátorů?

Tolerance elektrolytických kondenzátorů je nesouměrná, bývá např. (-10 až +80)% a označuje se také písmenovým kódem. Konkrétní rozsahy a hodnoty jsou uvedeny v katalogu. Ladící kondenzátory mají nejčastěji elektrody tvořené jako soustavu statorových desek mezi něž se zasouvají rotorové desky navzájem oddělené vzduchovou mezerou.

Jak se vyrábí pevné kondenzátory?

Pevné kondenzátory se vyrábí jak pro vývodovou montáž, tak i miniaturizované pro povrchovou montáž SMD . Kondenzátor je tvořen čtvercovými nebo kruhovými elektrodami s dielektrikem ze speciální keramiky s velkou permitivitou. Většinou se vyrábí sintrováním keramického prachu při 1100 až 1900 °C do požadovaného tvaru.

Co jsou kondenzátory?

Kondenzátory jsou pasívní elektronické součástky, jejichž charakteristickou vlastností je kapacita [F]. Dalším důležitým parametrem je jmenovité napětí [V], které udává maximální napětí, na kterém je možné kondenzátor trvale provozovat.

Jaké jsou kapacity kondenzátorů?

Kondezátory se (podobně jako rezistory) vyrábí v normalizovaných řadách. U miniaturních kondenzátorů výrobci používají barevné značení (uvedeno v katalogu výrobce), na větších kondenzátorech je kapacita zapsána kódem, vycházejícím ze základní jednotky 1 F. Násobky jsou m (mili) 10 -3, µ (mikro) 10 -6, n (nano) 10 -9, p (piko) 10 -12

Související příspěvky: