Proč je nikotin škodlivý?

Obsah

Proč je nikotin škodlivý?

Proč je nikotin škodlivý?

Nikotin je stimulant, který blokuje nervové a svalové buňky, je návykový a velmi škodlivý. Zvyšuje srdeční tep, krevní tlak, a dokonce i riziko cévní mozkové příhody. Zvyšuje srdeční tep, krevní tlak, a dokonce i riziko cévní mozkové příhody.

Který Nikotin je smrtelný?

Nikotin patří mezi skupinu látek zvané alkaloidy. Samotný nikotin je jed. Jeho smrtelná dávka je 50 - 60mg, což odpovídá asi 20 cigaretám vykouřeným najednou. Ke smrtelné otravě nikotinem prostřednictvím kouření dochází velmi zřídka, jelikož takové množství cigaret se obvykle nekouří najednou a nikotin se v organismu rychle odbourává.

Jaká je závislost na nikotinu?

Závislost na nikotinu je „heroinového“ typu, čili celoživotní. Često se stává, že po 10 letech bez kouření přijde zátěžová situace, při níž opět můžeme sáhnout po cigaretě. Nikotin zlepšuje krátkodobě, jen po čas kouření, mentální funkce, uklidňuje, mírně euforizuje, čili zlepšuje náladu, zlepšuje soustředění.

Jak nikotin zlepšuje mentální výkon?

Nikotin zlepšuje krátkodobě, jen po čas kouření, mentální funkce, uklidňuje, mírně euforizuje, čili zlepšuje náladu, zlepšuje soustředění. Během kouření má kuřák lepší mentální výkon než nekuřák, po doukouření se ale zase zhorší, takže se to celkově vyrovná.

Související příspěvky: