Proč je nedostatek jódu těžce?

Obsah

Proč je nedostatek jódu těžce?

Proč je nedostatek jódu těžce?

Celkově by se dalo říci, že nedostatek jódu těžce poškozuje zdraví. Mezi první příznaky nedostatku jódu v našem těle patří podrážděnost, skleslost, únava a neklidný spánek. Člověk trpící na nedostatek jódu často a hlavně snadno podléhá infekčním chorobám.

Co se týče nedostatku jódu?

Kvůli nedostatku jódu tak tělo netvoří dostatek hormonů štítné žlázy, což vede k tomu, že přeměňuje méně kalorií na energii. Pokud svaly nemají dostatečnou zásobu energie, fungují hůře a člověk se cítí slabý. Dalším příznakem nedostatku jódu může být únava. Příčinou je opět zpomalení metabolizmu a nedostatek energetických zdrojů.

Proč je nedostatek jódu nedostatečný?

Nedostatek jódu totiž způsobuje nedostatečnou produkci hormonů štítné žlázy, které jsou nutné pro správné spalování kalorií, což vede ke zpomalení metabolizmu a přibírání na váze (tělo nedokáže dostatečně rychle a správně zpracovat přijatou potravu a přeměnit jí na energii a ukládá si tak nezpracované kalorie ve formě tuku do zásoby).

Co může způsobit nedostatek jódu v těhotenství?

Nedostatek jódu v těhotenství také může způsobit zastavení růstu plodu. Navíc zvyšuje nedostatek jódu v těhotenství riziko úmrtí plodu (porodu mrtvého dítěte). Nedostatek jódu způsobuje nedostatečnou produkci hormonů štítné žlázy, které se, mimo jiné, podílí také na regulaci menstruačního cyklu u žen.

Související příspěvky: