Jaký byl význam valentýnského svátku?

Obsah

Jaký byl význam valentýnského svátku?

Jaký byl význam valentýnského svátku?

V přístavních městech míval Valentýnův svátek ještě jeden zcela jiný význam. Cechy mořeplavců, kupců a řemeslníků i jiná bratrstva se právě 14. února scházely ke společnému stolování. Kořeny valentýnských oslav sahají daleko do minulosti.

Kdo slaví svátek sv. Valentýna?

Romantický svátek zamilovaných, nebo svátek, při kterém slaví hlavně obchodníci? I když se dnes mnozí lidé na svátek sv. Valentýna dívají především jako na zvyk importovaný ze Západu, ve skutečnosti má ryze evropské kořeny. Odkud se legenda o sv. Valentýnu vzala?

Kde pochází starobylý zvyk zasílat na svátek sv. Valentýna?

Z britských ostrovů pochází starobylý zvyk zasílat na svátek sv. Valentýna milované osobě milostné anonymní dopisy. Například na začátku 19. století pošta v Anglii doručila 60 tisíc valentýnských pohlednic. Od poloviny 19. století se pak rozšířily poštovní známky, jejich cena klesla a pohledy si mohla dovolit posílat spousta lidí.

Kdo byl světcem Valentýna?

Valentýn, kterého si v polovině února připomínáme, byl podle většiny historiků pravděpodobně biskupem z Terni, který žil ve 3. století. Kolem životopisu tohoto světce dodnes panují nejasnosti. Existují totiž dvě legendy, ve kterých se nejspíš prolínají životy dvou stejnojmenných světců.

Související příspěvky: