Kde se používají radionuklidy?

Obsah

Kde se používají radionuklidy?

Kde se používají radionuklidy?

Vybrané radionuklidy, tzv. radiofarmaka se používají pro zobrazení orgánů nebo procesů v lidském těle, např. ledvin, štítné žlázy, srdce, struktury kostí, nádorů apod. Vhodná látka se označí radionuklidem a vpraví se do těla.

Co je přirozená radioaktivita?

Přirozená radioaktivita [upravit | editovat zdroj] je samovolná přeměna nestabilních jader na stabilní za současného vysílání záření. Přirozenou radioaktivitu objevil v r. 1896 francouzský fyzik H. Becquerel a studovali ji především Pierre Curie a jeho žena Marie Curie-Skłodowská.

Jaké jsou objevy v oblasti radioaktivity?

Podrobnější informace naleznete na stránce Historie objevů v oblasti radioaktivity. Henri Becquerel jako první v roce 1896 objevil radioaktivitu díky zjištění, že minerály vyzařují jiné záření než světelné, když položil fluorescenční materiál mezi fotografické desky a fotografické desky byly netknuté.

Jaké jsou léčiva obsahující radionuklidy?

Léčiva obsahující radionuklidy se používají v diagnostice, ke stopovacím účelům i k terapii. Pomocí značených látek a protilátek se ve zkumavce studují vzorky tělních tekutin (např. krve) a velmi přesně se tak stanovují hormony, enzymy, viry, některé drogy a jiné látky.

Související příspěvky: