Co jde o přirozené naplnění dovolené?

Obsah

Co jde o přirozené naplnění dovolené?

Co jde o přirozené naplnění dovolené?

Jednou jde o přirozené naplnění dovolené jako formy odpočinku od práce – pokud nepracujete po celý rok, nemáte nárok na celoroční porci dovolené – a podruhé jako trest za neomluvenou absenci v zaměstnání.

Jak dlouho je dovolená pro zaměstnance?

dovolená nesmí být nižší než 30 kalendářních dnů a nemůže být nahrazena finanční kompenzací. Švédsko. 25 dnů. Švýcarsko. zaměstnanec do 20 let 5 týdnů, zaměstnanec nad 20 let 4 týdny. Velká Británie. 28 dnů dovolené za rok, pokud zaměstnanec pracuje 5 dní v týdnu.

Kdo má právo na dovolenou?

To má však i jistá omezení a ani zaměstnanci nejsou úplně bez šancí, jak svůj nárok na dovolenou prosadit. Zaměstnavatel by měl podle zákona přihlédnout k zájmům zaměstnance (například umožnit letní dovolenou rodičům dětí), ale zákon blíže nespecifikuje, ani nenařizuje, o jaké případy se jedná

Proč čerpání dovolené určuje zaměstnavatel?

Hned na začátku musíme zmínit, že mnohem větší práva zde má zaměstnavatel. V České republice platí, že čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. To má však i jistá omezení a ani zaměstnanci nejsou úplně bez šancí, jak svůj nárok na dovolenou prosadit.

Související příspěvky: