Jaká je zeměpisná šířka modře?

Obsah

Jaká je zeměpisná šířka modře?

Jaká je zeměpisná šířka modře?

Zeměpisná šířka Modře jsou označena místa se stejnou zeměpisnou šířkou: Rovník plnou čarou a další rovnoběžky přerušovaně. Zeměpisná šířka je jedna ze zeměpisných souřadnic, určuje polohu na povrchu Země směrem k severu nebo jihu od rovníku.

Jaká je zeměpisná šířka země?

Místa se stejnou zeměpisnou šířkou propojují rovnoběžky, nultá rovnoběžka se nazývá rovník. Zeměpisná šířka bývá zaměňována s geocentrickou šířkou, která udává úhel mezi rovinou rovníku a přímkou, procházející středem Země a příslušným bodem na povrchu Země.

Jaká je zeměpisná šířka a délka?

Zeměpisná šířka a délka určují polohový vektor, směr od počátku souřadnic, ve kterém se dané místo nachází (na zemském povrchu). Třetí sférickou souřadnicí by byla vzdálenost daného místa od počátku souřadnic, tedy poloměr Země v daném místě neboli vzdálenost od středu Země.

Jaká je zeměpisná šířka poledníku?

Zeměpisná šířka se pohybuje mezi 0° (rovník) a 90° ( zemské póly) a rozlišuje se severní a jižní podle severní a jižní polokoule . Zeměpisná délka udává, na jakém poledníku se místo nachází, tedy jaká je jeho úhlová vzdálenost od základního poledníku.

Související příspěvky: