Co je fúze?

Obsah

Co je fúze?

Co je fúze?

Fúze je proces, při němž zanikne jedna či více společností, které se stanou součástí jiného podniku. Při spojení nedochází k zániku jako takovému, ale ke sloučení či splynutí. Nástupnická společnost vstupuje do právního postavení zanikající společnosti a přebírá její jmění, práva a povinnosti.

Jak se zvládnout fúze?

I když je složitá, dá se zvládnout 1 Projekt fúze. Dříve, než statutární orgán společnosti sepíše přesný plán přeměny společnosti – projekt fúze, musí... 2 Schvalování fúze. Hlasování o fúzi probíhá v každé společnosti odlišně. Společníci veřejné obchodní společnosti a... 3 Povinnosti statutárních orgánů. Statutární orgány všech fúzujících společností musí kromě projektu fúze... 4 Přeshraniční fúze. More ...

Jak postupovat při fúzi společnosti?

Celý proces fúze trvá několik měsíců a je potřeba věnovat pozornost různým problematickým bodům v rámci transakce. Jedním z prvních kroků, ihned po obchodním rozhodnutí fúzovat společnosti, by mělo být zvážení všech nákladů na fúzi. Tyto se dají totiž snížit, a to vhodným nastavením vlastnických vztahů k podílům ve fúzujících společnostech.

Jak se dělí fúze společnosti?

Obecně se fúze společnosti dělí na sloučení a splynutí. Podle umístění sídla společností hovoříme o fúzi vnitrostátní a přeshraniční. Fúze sloučením - při sloučení dochází k zániku jedné či více obchodních společností (družstev) bez předchozí likvidace, jmění přebírá jiná obchodní společnost (družstvo)

Související příspěvky: