Jak upravuje kupní smlouvu?

Obsah

Jak upravuje kupní smlouvu?

Jak upravuje kupní smlouvu?

Kupní smlouvu upravuje v České republice občanský zákoník v 2079 a násl. Pro její úpravu je rozhodující její rozlišování podle předmětu a postavení stran kupní smlouvy. Rozlišujeme kupní smlouvu, jejímž předmětem je movitá věc, a tu, jejímž předmětem je věc nemovitá.

Co je kupní smlouva?

Kupní smlouva – prodávající za dohodnutou kupní cenu odevzdá určitou věc kupujícímu. Směnná smlouva – obdoba kupní smlouvy, kde ale protihodnotou za získanou věc je jiná věc. Darovací smlouva – dárce něco bezplatně přenechá nebo slíbí přenechat obdarovanému.

Co je vedlejší ujednání v kupní smlouvě?

V občanském zákoníku jsou uvedena tato vedlejší ujednání v kupní smlouvě: 1 Výhrada vlastnického práva 2 Výhrada zpětné koupě 3 Výhrada zpětného prodeje 4 Předkupní právo 5 Koupě na zkoušku 6 Výhrada lepšího kupce 7 Cenová doložka 8 Jiná vedlejší ujednání More ...

Co se týká kupní smlouvy s prodávajícím?

Kupní smlouvou se prodávající zavazuje, že kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo k ní, a kupující se zavazuje, že věc převezme a zaplatí prodávajícímu kupní cenu. Pokud se nedomluví jinak, jsou kupující a prodávající povinni splnit své povinnosti současně.

Související příspěvky: