Co se ovlivňuje zemědělství?

Obsah

Co se ovlivňuje zemědělství?

Co se ovlivňuje zemědělství?

V tomto případě se jedná o přírodní faktory, ale zemědělství je ve velké míře ovlivněno také faktory antropogenními. V první řadě je to poptávka trhu po určitých plodinách, dále stupeň mechanizace, kterému odpovídají určité postupy.

Co je zemědělství?

Zemědělství je jednou ze součástí hospodářství státu. Bývá společně s rybolovem a lesnictvím označováno jako primér. Podíl obyvatel zaměstnaných v priméru patří mezi ukazatele ekonomické vyspělosti státu. Pro méně vyspělé státy je typický vysoký podíl obyvatel pracujících v priméru, protože v těchto státech nedošlo ještě k takové mechanizaci.

Kdo se podílel na vývoji zemědělství?

Ale v případě České republiky se na vývoji zemědělství výrazně podílela i politická situace. Pokud bychom se podívali na letecké snímky z poloviny 20. století. zjistili bychom, že zemědělská půda byla rozdělena do mnoha malých polností.

Jaká je podoba zemědělství v České republice?

Podoba zemědělství v České republice je ovlivněna mnohými faktory. Mezi nejzákladnější patří půda, protože každá plodina potřebuje určitý typ půdy. S tím jsou spojeny další faktory jako podnebí, nadmořská výška, atmosférické srážky či sklon svahu.

Související příspěvky: