Co je vnější průměr pneumatiky?

Obsah

Co je vnější průměr pneumatiky?

Co je vnější průměr pneumatiky?

Každé vozidlo má přesně dán vnější průměr kola (pneumatiky). Znamená to, že při výměně pneumatiky za jiný rozměr (například použijeme-li disk většího rozměru - z původních plechových disku o průměru 14" na hliníkové 15"), je důležité zachovat stejný obvod pneumatiky. Čím větší disk bude použit, tím nižší profil pneumatiky musíme namontovat.

Jak použít rezervní pneumatiku na autě?

V takovémto případě ho můžete na autě nechat. Jako rezerva se může použít i pneumatika jakékoliv konstrukce s libovolným dezénem, ovšem pouze na dojetí do místa, kde se defekt opraví. Při použití dočasné rezervní pneumatiky jiné konstrukce nesmíte překročit rychlost 50 km/h.

Co se týče rozměrů pneumatik?

Neméně důležitou roli při výběru či záměně kol je rozměr pneumatik. Každé vozidlo má přesně dán vnější průměr kola (pneumatiky). Znamená to, že při výměně pneumatiky za jiný rozměr (například použijeme-li disk většího rozměru - z původních plechových disku o průměru 14" na hliníkové 15"), je důležité zachovat stejný obvod pneumatiky.

Jaké jsou nejlepší pneumatiky na vozidle?

Pro bezpečnost, hospodárnost i pohodlí jízdy je nejlepší, když jsou na vozidle pneumatiky shodné konstrukce, typu dezénu, výrobní značky i obdobného opotřebení, a to včetně rezervního kola. Život však přináší lecjaké situace, takže přijde čas, kdy chtě nechtě budete muset použít i jiné pneumatiky.

Související příspěvky: