Proč jsou vědomosti o vlastnictví všeobecně známy?

Obsah

Proč jsou vědomosti o vlastnictví všeobecně známy?

Proč jsou vědomosti o vlastnictví všeobecně známy?

Přestože jsou vědomosti o uvedených aspektech vlastnictví všeobecně známy (některé už tisíce let, jiné zhruba dvě století), bývají zneužívány podle potřeb uspokojování zájmů vládnoucích společenských vrstev a jejich servismanů k ideologickým interpretacím a apologetice jejich konání.

Co je vlastnictví?

Vlastnictví bývá nejčastěji definováno jako přímé a výlučné panství určité individuálně určené osoby (vlastníka) nad konkrétní věcí. Tradičně (v intencích římského práva) je obsah vlastnictví vymezován jako právo věc držet, užívat (včetně jejích plodů a užitků) a s věcí nakládat (tj. neužívat ji, opustit nebo zcizit).

Co je vlastnické právo?

Vlastnické právo bývá odvozováno od "přirozenosti člověka" (2, 3) a považuje se za nedílnou součást práva na život, na seberealizaci jednotlivce ve společnosti. (4 ) "Vlastnictví je svaté, nedotknutelné." (5 )

Co se týče vlastnictví členů společnosti?

Vznik (privátního) vlastnictví souběžně vyvolává potřebu vymezit vztah členů společnosti ke zbývajícímu, soukromě neprivatizovanému souhrnu reprodukčních faktorů jakožto spoluvlastnictví (společenskému, veřejnoprávnímu vlastnictví) všech členů daného společenství, o jehož užívání mají právo rozhodovat všichni členové společnosti.

Související příspěvky: