Kdo je nejvodnatější řekou Afriky?

Obsah

Kdo je nejvodnatější řekou Afriky?

Kdo je nejvodnatější řekou Afriky?

Nejvodnatější řeka. Nejvodnatější řekou Afriky je řeka Kongo. Její průměrný průtok v ústí je asi 41,800 m 3 za sekundu. Kongo je druhá nejvodnatější řeka světa po Amazonce. Hlavní zdrojnicí řeky Kongo je řeka Lualaba. Celý tok řeky Kongo(Congo)-Lualaba je 4,835 kilometrů.

Kdo je největší řeka v Africe?

Je to největší řeka v Africe, která se vlévá do Indického oceánu, její povodí je asi poloviční ve srovnání s povodím Nilu, teče od svého pramene v Angole přes Zambii, podél hranic s Namibií, Botswanou a Zimbabwe a nakonec se vlévá do moře v Mozambiku.

Kde je nejhlubší jezero Afriky?

Nejhlubší jezero Afriky je jezero Tanganika (Tanganyika) . Hloubka jezera je 1,470 metrů (druhé nejhlubší na světě po Bajkalu), rozloha jezera je 32,880 km 2 (druhé největší jezero Afriky a šesté největší na světě). Na březích Tanganiky leží státy Tanzanie, Zambie, Burundi a Demokratická republika Kongo (Kongo-Kinshasa).

Kde jsou nejvyšší vrcholy Afriky?

Zaledněná jsou pouze tři nejvyšší pohoří (hory) Afriky, které mají nadmořskou výšku přes 5,000 m.n.m. – Kilimandžáro (též Uhuru, nejvyšší vrchol Kibo má výšku 5,895 m.n.m.), Mount Kenya (též Kirinjaga, nejvyšší vrchol Batianu – 5,199 m.n.m.) a Ruwenzori (nejvyšší vrchol Ngaliema – 5,109 m.n.m.).

Související příspěvky: