Kdy vznikla univerzita v Praze?

Obsah

Kdy vznikla univerzita v Praze?

Kdy vznikla univerzita v Praze?

První univerzitou severně a východně od Alp se stala univerzita v Praze, kterou za své moci českého krále, založil roku 1348 císař Karel IV. Nejstarší univerzity vznikají ve 12. a 13. století.

Kdo byl prvním státním univerzitou na světě?

Štaufským, první státní univerzita na světě. 1228 Vercelli, Itálie: Università del Piemonte Orientale: První univerzita na světě financovaná z veřejných prostředků. Činnost ukončena ve 14. století, v současnosti je součástí Piemontské východní univerzity. 1229: Toulouse, Francie: Université de Toulouse

Jak byla univerzita založena?

Smyslem studia na univerzitě bylo nejen ovládnout tehdejší vědění, ale také rozvíjet myšlení, umění řečnické apod. Univerzita vykonávala dohled nad ostatními školami a její působení mělo ve druhé polovině 14. století vliv na rozšíření vzdělání mezi vrstvy světského obyvatelstva - šlechtu i měšťany.

Kde se stala univerzita v Paříži?

Od poloviny 12. století se však centrem evropské vzdělanosti na dlouhou dobu stala nově vzniklá univerzita v Paříži. Významné byly i obě anglické univerzity, oxfordská a cambridžská. První univerzitou severně a východně od Alp se stala univerzita v Praze, kterou za své moci českého krále, založil roku 1348 císař Karel IV.

Související příspěvky: