Jaká je doba návratnosti finančních prostředků?

Obsah

Jaká je doba návratnosti finančních prostředků?

Jaká je doba návratnosti finančních prostředků?

Navíc metoda pracuje s kritérií, která jsou v každé firmě ostře sledovaná. Je to jednak samotná doba návratnosti finančních prostředků, jednak možnost hodnotit mezi sebou více finančních možností, porovnávat je právě z pohledu času, po který nám určitá investice bude vázat vložené finanční prostředky.

Jaká je doba návratnosti investice?

Doba návratnosti investice je sice relativně jednoduše stanovitelný ukazatel, jeho optimální hodnota, respektive důsledky této hodnoty pro reálná investiční rozhodnutí ve věci určitého projektu, však mohou být v každé firmě jiné. Velmi totiž záleží na situaci, ve které se firma nachází i na záměrech, které firma hodnocenou investicí sleduje.

Co znamená Termín návratnost investice?

Termín návratnost investice (angl. rate of return, ROR, nebo return on investment, ROI) znamená poměr mezi čistým výnosem (po určitou dobu) a investičními náklady (vyplývajícími z investice z určitých zdrojů v určitém okamžiku).

Jaký je vzorec prosté návratnosti?

Výpočet prosté doby návratnosti probíhá podle vzorce: CF je roční peněžní tok (roční příjem – úspora nákladů v důsledku investice). Uvedený silně zjednodušený vzorec neumožňuje např. počítat s různou výší peněžních toků v jednotlivých létech, počítá také s prostou (nediskontovanou) výší peněžního toku.

Související příspěvky: