Co je disociace vody, hodnota pH?

Obsah

Co je disociace vody, hodnota pH?

Co je disociace vody, hodnota pH?

Disociace vody, hodnota pH 1 Molekula vody má tvar zkoseného čtyřstěnu. Molekula vody má tvar čtyřstěnu, přičemž vazby mezi kyslíkem a vodíkem... 2 Elektrony nejsou v molekule vody rozloženy rovnoměrně. Vhledem k výrazně odlišným hodnotám elektronegativity atomů... 3 Molekuly vody jsou elektrostaticky přitahované. Dipólový charakter molekuly vody způsobuje, že dochází k... 4 Související články. 5 Zajímavé stránky. More ...

Co je hodnota pH?

Definice pH. Hodnota pH je definována jako záporně vzatý dekadický logaritmus aktivity oxoniových kationtů. Ve zředěných vodných roztocích lze hodnotu aktivity aproximovat hodnotou koncentrace a pak platí: kde a značí aktivitu iontu (H 3 O + ). pH nabývá hodnot od 0 do 14 (platí pro většinu vodných roztoků při 25 °C).

Jaký je tvar čtyřstěnu vody?

Molekula vody má tvar čtyřstěnu, přičemž vazby mezi kyslíkem a vodíkem směřují do dvou rohů a 2 volné elektronové páry atomu kyslíku do zbývajících dvou rohů čtyřstěnu. Úhel, který svírají obě vazby mezi kyslíkem a atomy vodíku je 105°, což je hodnota nižší, než je normální úhel v pravidelném čtyřstěnu (109,5°).

Jaký je součin iontů v čisté vodě?

Součin koncentrací obou těchto iontů je ve vodných roztocích za konstantních podmínek vždy konstantní, je označován jako iontový součin vody a pro standardní podmínky nabývá hodnoty 10 −14. V čisté vodě je látková koncentrace obou iontů stejná: 10 −7. To odpovídá pH = 7. Kyselost vzniká přebytkem H 3 O +.

Související příspěvky: