Kdo je největší záhadou vesmíru?

Obsah

Kdo je největší záhadou vesmíru?

Kdo je největší záhadou vesmíru?

I přes veškerý vědecký pokrok, kterého lidstvo zatím dosáhlo, zůstává vesmír jednou z největších záhad, kterou známe. Sice do něj létáme a stavíme orbitální stanice, zatím jsme ale nebyli schopni navštívit lidskou nohou ani žádnou jinou další planetu. Proto je dobré si hned v úvodu přiznat, že o vesmíru nevíme prakticky skoro vůbec nic.

Kdo je nejstarší prvek vesmíru?

Je to nejstarší prvekvůbec, protože pochází z nejrannějšího období vesmíru. Z jeho atomů byly v pozdějším vývoji vybudovány všechny těžší prvky. Druhým nejhojnějším prvkem je hélium. Jeho atomy vznikly z vodíkových atomů v nitru hvězd.

Kdo je nejhojnějším prvkem v vesmíru?

Nejhojnějším prvkem v celém vesmíru je vodík. (což nebude platit věčně, ale k tomu se později vrátím). Je to nejstarší prvekvůbec, protože pochází z nejrannějšího období vesmíru. Z jeho atomů byly v pozdějším vývoji vybudovány všechny těžší prvky. Druhým nejhojnějším prvkem je hélium.

Jak vznikly Chemické prvky ve vesmíru?

Množství se nedá přesně určit, ale muselo být dosti vysoké uvážíme-li, že právě z vodíku (a částečně z hélia) vznikly všechny ostatní chemické prvky. Ještě než se začneme zabývat tím, jak chemické prvky vznikaly, podívejme se na graf, kde je zaznamenán přibližný výskyt chemických prvků ve vesmíru.

Související příspěvky: