Co je výhřevnost plynu?

Obsah

Co je výhřevnost plynu?

Co je výhřevnost plynu?

Výhřevnost plynu je rovna spalnému teplu, zmenšenému o teplo uvolněné kondenzací vodní páry ze spalin. Jde tedy o množství tepla, které energii obsaženou ve vodní páře spalin nezohledňuje (u klasických kotlů odchází toto teplo komínem do ovzduší).

Jaký je objem plynu v plynném skupenství?

n) a za teploty 273, 15 K (normální teplota Tn). Za těchto podmínek zaujímá jeden mol ideálního plynu objem 22, 41·10-3m3(tzv. normální molární objem Vmn). Všechny látky v plynném skupenství náleží však obecně k tzv. plynům reálným a jejich chování lze pouze za určitých okolností popsat pomocí modelu ideálního plynu.

Proč jsou molekuly plynu rovnoměrné?

Molekuly plynu rovnoměrně vyplňují uzavřený prostor, v němž se plyn nachází. Jsou v neustálém pohybu, všechny směry rychlosti jsou v něm rovnocenné. Tlak plynu p- způsobují jej nárazy molekul na stěny nádoby, v níž je plyn uzavřen.

Co je látka v plynném stavu?

Látka v plynném stavu je tvořena volnými atomy(monoatomickými molekulami), ionty nebo molekulami. Ideální plyn- molekuly na sebe nepůsobí žádnými silami, jejich objem je ve srovnání s objemem plynu zanedbatelný.

Související příspěvky: