Co se počítá s výdělkem do důchodu?

Obsah

Co se počítá s výdělkem do důchodu?

Co se počítá s výdělkem do důchodu?

Nestačí tedy „jen“ to, že jste pracovali, protože pokud se z toho neodvádělo pojištění, tak se výdělek do důchodu nepočítá. Platí, že čím déle jste pracovali a čím jste měli vyšší výdělky, tím budete mít vyšší starobní důchod.

Kdy půjdete do důchodu?

Odpracované roky se počítají všechny, celoživotní výdělky se započítávají až od roku 1986 do konce roku předcházejícího vaší žádosti o důchod. Takže když žádáte v roce 2020, počítají se výdělky od roku 1986 do konce roku 2019. Spočítejte si: Kdy půjdete do důchodu?

Co je výpočet starobního důchodu?

Výpočet starobního důchodu je velmi složitá věc a vstupuje do něj mnoho parametrů, čísel a životních situací každého člověka. Pro základní představu o tom, co hraje ve výpočtu roli, si přečtěte následující článek. Senioři často neví, co ovlivňuje výši jejich důchodu.

Jak získat starobní důchod?

Díky tomu již dnes není možné získat důchody v řádu vysokých desítek tisíc korun, jak se stávalo dříve, takže lidé, kteří v životě vydělávali hodně, mají jen částečně vyšší důchody než lidé s průměrnými výdělky. Starobní důchod se skládá ze dvou částí: základní výměra a procentní výměra. Tyto části se sčítají a znamenají toto:

Související příspěvky: