Jak je spotřební daň u benzínu?

Obsah

Jak je spotřební daň u benzínu?

Jak je spotřební daň u benzínu?

Spotřební daň u benzínu se pohybuje od 359 € za 1 000 litrů v Rumunsku, Bulharsku a Kypru až po 670 € za 1 000 litrů v Německu a Řecku a 714 € v Nizozemí. Nižší spotřební daň u benzínu je hlavní příčinou, proč je benzín v sousedním Rakousku a Polsku mnohdy levnější než v Česku.

Jaké jsou ceny benzínu a nafty?

Konečnou cenu benzínu či nafty však neovlivňuje pouze vývoj ceny ropy na světových trzích, ale i spotřební daně a DPH u pohonných hmot. Zdanění pohonných hmot přitom v EU neustále stoupá a cena ropy na světových trzích rovněž. Auta s motory s nižší spotřebou tak budou čím dál více v kurzu.

Jaká je minimální sazba benzínu?

Jaká je minimální sazba spotřební daně u benzínu v EU? Evropská unie přijala na konci roku 2003 nařízení (Dir. 2003/96/EEC), kde jsou stanoveny minimální sazby spotřební daně alespoň v minimální sazbě v rámci celé Evropské unie.

Jak se Cena benzínu liší během roku?

Cena benzínu se během roku liší a její cena je značně ovlivněna situací na světovém trhu. Přesto však můžeme říci, že přiložená tabulka dobře vystihuje cenovou politiku v jednotlivých zemích. V případě zvýšení ceny za barel ropy na světových trzích následně dochází ke zdražení benzínu ve všech členských zemích.

Související příspěvky: