Jaký byl Vliv vitamínu D na zdraví?

Obsah

Jaký byl Vliv vitamínu D na zdraví?

Jaký byl Vliv vitamínu D na zdraví?

Podobný vliv obrovských dávek vitamínu D byl zaznamenán i v dalších studiích. Jedna žena trpěla nevolností a hubnutím poté, co užívala doplněk stravy s vitamínem D, který obsahoval 78x vyšší koncentraci vitamínu D, než kolik bylo uvedeno na obalu. Tento přípravek jí přitom prodal její léčitel ( 13, 14 ).

Kdo je nejlepším zdrojem vitamínu D?

Krevety patří mezi nejoblíbenější plody moře. Na rozdíl od většiny mořských plodů, jsou ústřice nejen velmi bohatým zdrojem vitamínu D, ale současně obsahují i velmi málo tuků. V jedné 100 g porci ústřic najdeme 152 IU vitamínu D, což je 38% denní doporučené dávky ( 19 ).

Jaká je vysoká koncentrace vitamínu D?

Přestože řada lidí nyní užívá doplňky stravy s vitamínem D, vysoká koncentrace tohoto vitamínu v krvi se objevuje jen velmi vzácně. Jedna studie sledovala více než 20 tisíc lidí, kteří užívali doplňky stravy s vitamínem D, po dobu více než 10 let.

Kdy dochází k otravě vitamínu D?

Přestože k tak prudké otravě vitamínem D dochází až při požití obrovských dávek, i největší zastánci vitamínu D doporučují, aby lidé nepřekračovali maximální horní hranici 10000 IU denně ( 3 ). Shrnutí: Koncentrace vitamínu D v krvi vyšší než 100 ng/ml (250 nmol/l) je považována za zdraví škodlivou.

Související příspěvky: