Jak zvýšit dávku vitamínu D v potravě?

Obsah

Jak zvýšit dávku vitamínu D v potravě?

Jak zvýšit dávku vitamínu D v potravě?

Toto množství bychom měli přijímat v potravě. Řada zdravotnických organizací dokonce doporučuje zvýšit denní doporučenou dávku vitamínu D až na 600 IU ( 3 ). Jestliže navíc žijete v místech, kde nemáme dostatek slunečního záření (což platí i pro Českou republiku), měli byste se snažit zvýšit denní dávku vitamínu D z potravy až na 1000 IU ( 4 ).

Kdo je chudý na vitamín D?

A samozřejmě je naše strava chudá na potraviny s vitamínem D, protože ryby a mořské plody, které ho obsahují nejvíc, prakticky nejíme. Denní doporučená dávka vitamínu D činí 400 mezinárodních jednotek (IU). Toto množství bychom měli přijímat v potravě.

Kdo je nejlepším zdrojem vitamínu D?

Krevety patří mezi nejoblíbenější plody moře. Na rozdíl od většiny mořských plodů, jsou ústřice nejen velmi bohatým zdrojem vitamínu D, ale současně obsahují i velmi málo tuků. V jedné 100 g porci ústřic najdeme 152 IU vitamínu D, což je 38% denní doporučené dávky ( 19 ).

Co je vitamín D v konzervovaném tuňáku?

Konzervovaný tuňák obsahuje až 236 IU vitamínu D ve 100 g porci, což je více než polovina denní doporučené dávky. Navíc je tuňák skvělým zdrojem niacinu (vitamínu B3) a vitamínu K ( 15 ). Bohužel má ale konzervovaný tuňák jednu zásadní nevýhodu. Obsahuje totiž poměrně velké množství rtuti (konkrétně ve formě sloučeniny zvané metylrtuť).

Související příspěvky: