Jaké jsou značení pneumatik pro SUV a auta do terénu?

Obsah

Jaké jsou značení pneumatik pro SUV a auta do terénu?

Jaké jsou značení pneumatik pro SUV a auta do terénu?

Takovéto pneu by měly mít na bočnici značení M+S, M-S, M/S nebo MS. Tak alespoň mluví česká legislativa. Protože jsou však výše uvedené značky užívány také výrobci pneu z USA pro značení pneumatik pro SUV a auta do terénu, je žádoucí, aby měla celoroční pneumatika také piktogram hory a sněhové vločky.

Kdy se hodí celoroční pneumatiky?

Celoroční pneumatiky musí samozřejmě v zimním období splňovat minimální hloubku dezénu, tedy ne menší než 4 mm. Kdy a pro koho se tedy hodí celoroční pneumatiky?

Proč jsou celoroční pneumatiky univerzální?

Konstrukce celoročních pneumatik vyplývá z jejich funkce a určení – zajistit dobré jízdní vlastnosti jak v letním provozu na suchu i mokru, tak v zimě při nízkých teplotách, sněhu a náledí. Proto je také označujeme jako univerzální pneumatiky. Celoroční pneu se od zimních i letních liší v použité gumové směsi, struktuře dezénu a tvaru pneumatiky.

Jaké jsou vlastnosti celoročních pneu?

To jim zaručuje dobré jízdní vlastnosti i při nízkých teplotách. Na druhou stranu se stoupající teplotou kvalita jízdních vlastností celoročních pneu klesá. Dezén neboli vzorek běhounu univerzálních pneumatik kombinuje letní a zimní prvky. Oproti letním pneu mají celoroční více lamel, časté je rozdělení běhounu na „letní“ a „zimní“ část.

Související příspěvky: