Jsou přípravky určené na opravu chladiče účinné?

Obsah

Jsou přípravky určené na opravu chladiče účinné?

Jsou přípravky určené na opravu chladiče účinné?

Jsou přípravky určené na opravu chladiče účinné? Současná moderní vozidla mívají chladič vyrobený z hliníku a plastu, přičemž hliník je možný svařit nebo zalátovat speciální pájkou. K utěsnění děr je možné využít speciální přípravky, které slibují “dokonalé utěsnění” a “chladič jako nový”.

Může být chladič poškozený při dopravní nehodě?

Chladič může být poškozený také při dopravní nehodě. Vzhledem k jeho umístění je to častá příčina rozbitého chladiče. Ve většině případů chladič nelze vyměnit a je potřeba jej vyměnit za nový kus. Naštěstí se nejedná o příliš složitý náhradní díl, který tvoří soustava trubek a chladících plechů.

Co se stane, když začne chladicí systém kolovat?

Kdybychom totiž auto „chcípli“, voda by přestala kolovat a motor by se v tu chvíli definitivně uvařil. Máme-li tedy chladicí médium stále na svém místě, setrváme chvíli s běžícím motorem a pozorujeme, zda začne teplota klesat. Pokud ano, je chladicí systém více či méně funkční a schopný uchladit motor.

Kdy opravit chladič?

Pokud je chladič poškozený, lze jej s ohledem na závažnost poškození či opotřebení opravit. Ovšem, pokud se oprava vyplatí. Cena nového chladiče se pohybuje od 800 Kč do 5 000 Kč dle značky a typu vozidla, a tak se vyplatí opravit spíše drobné oděrky a díry.

Související příspěvky: