Co je rozdíl mezi plazi a plazi?

Obsah

Co je rozdíl mezi plazi a plazi?

Co je rozdíl mezi plazi a plazi?

Zatímco Plazi jsou skupina zvířat, která žijí na souši, dýchají plícemi a snášející vejce, mají na těle šupiny a fungují tak, aby si udrželi vlhkost. Základní rozdíl tedy spočívá v jejich životním cyklu a fyzickém vzhledu.

Co mají plazi v ústní dutině?

Plazi na rozdíl od savců nemají bránici (krokodýli mají). V ústní dutině již mají tvrdé patro, mohou tedy polykat a dýchat zároveň. Mezi ústní a nosní dutinou je uložen tzv. Jacobsonův orgán k velmi citlivé chemické analýze okolí. Jeho prostřednictvím dokáží plazi zachytit i velmi malé množství molekul.

Jaká je třída plazi?

třída: Plazi ( Reptilia )podtřída: Želvy ( Testudines)podtřída: Archosauriařád: Krokodýli ( Crocodilia)podtřída: Lepidosauriařád: Haterie ( Rhynchocephalia)řád: Šupinatí ( Squamata )podřád: Ještěři ( Sauria) – nepřirozená ( parafyletická) skupinapodřád: Hadi ( Serpentes, Ophidia)podřád: Dvouplazi ( Amphisbaenia) 1 podtřída: Želvy ( Testudines) 2 řád: Krokodýli ( Crocodilia) More ...

Jak dýchat plazi?

Dýchací. Všichni plazi dýchají výhradně plícemi a žádný druh nedýchá pokožkou ani žábrami. Mají dvě externí nozdry s interními nozdrami, které ústí do orální dutiny. Plíce jsou typicky provětrávány kombinací rozpínání a stahování žeber pomocí osových svalů.

Související příspěvky: