Jaké jsou další příznaky Parkinsonovy nemoci?

Obsah

Jaké jsou další příznaky Parkinsonovy nemoci?

Jaké jsou další příznaky Parkinsonovy nemoci?

Jinými slovy, jaké jsou další příznaky Parkinsonovy nemoci? Především postupně se zhoršující klidový třes pro nemoc je typický na prstech rukou, někdy připomínající počítání peněz, většinou je asymetrický. Ten ve spánku třes mizí, naopak při psychickém rozrušení se zhoršuje.

Co je Parkinsonova nemoc?

Parkinsonova nemoc (PN) je progresivní neurologické onemocnění. Je charakterizo- váno převážně problémy s hybností, které označujeme jako „motorické příznaky“. Z nich je pravděpodobně nejznámějším a někdy i nejvýraznějším třes. Další velmi časté problémy nemají spojitost s hyb- ností a pohybem.

Co je Parkinsonova choroba?

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s úbytkem nervových buněk v části mozku nazvané Substantia nigra (černá substance). Tyto buňky za normálního stavu produkují dopamin, což je neurotransmiter (přenašeč), který zajišťuje přenos signálů mezi nervovými buňkami (neurony).

Jak se projevuje Parkinsonova choroba v mozku?

Ilustrace Parkinsonovy choroby z knihy „A Manual of Diseases of the Nervous System“ z roku 1886 od Sira Williama Richarda Gowerse. Parkinsonova choroba je zapříčiněna nadměrnou ztrátou nervových buněk, produkujících v mozku neurotransmiter dopamin, látku, která reguluje činnost určité části mozku zvané bazální ganglia.

Související příspěvky: