Může kofein zvýšit hladinu cukru v krvi?

Obsah

Může kofein zvýšit hladinu cukru v krvi?

Může kofein zvýšit hladinu cukru v krvi?

Proto může zvýšený příjem kofeinu činit cukrovkářům druhého typu značné potíže. Jeho nadužívání může vést dlouhodobě k výrazně zvýšeným hladinám cukru v krvi. To může časem zvýšit riziko různých komplikací, jako je třeba poškození nervů nebo onemocnění srdce. O důvodech snižování citlivosti na inzulin u kofeinu vědci stále diskutují.

Jaká je hladina cukru v krvi před obědem?

Hladina cukru v krvi – tabulka čas hodnota před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l 1 more rows ...

Jak zvýšit hladinu cukru glukózy v krvi?

Kofein totiž může zvýšit hladinu cukru glukózy v krvi a spolu s ní i hladinu inzulinu. Jedna studie se zaměřila na jedince trpící cukrovkou druhého typu, kteří denně k snídani a obědu užívali 250 mg kofeinu prostřednictvím pilulek. Uvedené množství se rovná pití dvou šálků kávy s každým jídlem. Výsledek?

Co je glykemická hladina krevního cukru?

Glykemie neboli hladina krevního cukru, odborně také glukosemie, to všechno jsou termíny používané k vyjádření koncentrace glukózy v krvi. Referenční hodnoty glykemie na lačno se pohybují mezi 3,3–6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9–5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2–6,4 mmol/l v krevní plazmě.

Související příspěvky: