Kde lze rozdělit zisku?

Obsah

Kde lze rozdělit zisku?

Kde lze rozdělit zisku?

O rozdělení zisku (a schválení účetní závěrky) rozhoduje valná hromada do šesti měsíců od skončení účetního období. Zisk lze rozdělit „nově“ nejen mezi společníky, ale i mezi jiné osoby (například zaměstnance, jednatele atp.) – pokud tak určí společenská smlouva.

Co je účetní zisk?

Zahrnuje nahodilé výnosy a náklady, které nepatří do provozní a finanční činnosti. Kladný součet jednotlivých kategorií hospodářského výsledku představuje účetní zisk, který lze transformovat na ekonomický zisk zahrnutím ekonomických nákladů.

Kdy je podíl na zisku splatný?

Podíl na zisku je splatný do tří měsíců ode dne, kdy bylo přijato rozhodnutí valné hromady o jeho rozdělení (pokud společenská smlouva nebo valná hromada neurčí jinak). O vyplacení podílu na zisku pak rozhoduje statutární orgán (jednatel či jednatelé).

Jaký je výkaz zisku a ztráty společnosti?

Dosažený zisk (ztráta) společnosti se v podrobném členění zrcadlí ve finančním výkazu Výkaz zisku a ztrát. Následující text obsahuje základní informace o výkazu zisku a ztrát, úpravy zisku pro finanční analýzu a mezipodnikové srovnání, vybrané výsledkové poměrové ukazatele.

Související příspěvky: