Jaký je hlavní rozdíl mezi veganem a vegetariánem?

Obsah

Jaký je hlavní rozdíl mezi veganem a vegetariánem?

Jaký je hlavní rozdíl mezi veganem a vegetariánem?

Jaký je hlavní rozdíl mezi veganem a vegetariánem? 1 Vegani nejsou vegetariáni. Hlavní rozdíl v jídelníčku příznivců toho či onoho způsobu stravování je následující. Vegani nejedí žádné živočišné produkty, tedy ani produkty, které ze zvířat pocházejí. 2 Vegetarián specialista. Nejběžnějším typem jsou takzvaní „lacto-ovo“ vegetariáni, kteří, jak název napovídá, mléčné výrobky a vejce jedí, ale vyhýbají se masu, drůbeži i mořským plodům. 3 Pescatariáni. Pescatariáni, neboli „pesco“ vegetariáni jsou samostatnou odloučenou skupinou, protože technicky vzato nesplňují společnou definici pro vegetariána.

Kde vzniklo veganství?

Veganství bylo založeno ve Velké Británii, kde roku 1944 vznikla Vegan society. Hlavním pravidlem je vyloučení veškeré živočišné stravy z jídelníčku. Vegani tedy nejí vepřové, hovězí, drůbeží, zvěřina, mořské plody, vejce, mléčné výrobky. Ale také vyloučení živočišných produktů, včetně jejich derivátů, v kosmetice, lécích či oblečení.

Kdo je vegetarián?

Vegetariáni se dělí na několik podskupin podle toho, které živočišné produkty odmítají. Semivegetariáni – nejedí pouze červené maso, tj. hovězí, skopové, vepřové, zvěřinu. Jedí ryby, někteří i drůbež, konzumují také mléko, mléčné výrobky a vejce. Pesco-vegetariáni – nejedí žádné maso mimo ryb.

Co je veganství?

Veganství není pouze změnou stravování, ale je zároveň filozofií a životním stylem. Tato filozofie odmítá pozření zvířete a vykonávání krutosti na zvířeti kvůli potřebě jídla. Veganství bylo založeno ve Velké Británii, kde roku 1944 vznikla Vegan society. Hlavním pravidlem je vyloučení veškeré živočišné stravy z jídelníčku.

Související příspěvky: