Můžeme zapojit stabilizátor jako proudový zdroj?

Obsah

Můžeme zapojit stabilizátor jako proudový zdroj?

Můžeme zapojit stabilizátor jako proudový zdroj?

Pevné proudy Stabilizátor můžeme zapojit i jako proudový zdroj – dává obvodu stálý proud bez ohledu na to, jaký spotřebič připojíme (včetně zkratu na výstupu). Na R o si udržuje 1,2V, proto obvodem teče proud I = U/R = 1,2V/R

Jak funguje stabilizátor?

Stabilizátor pracuje s velkým rozsahem vstupních napětí, nevadí mu přepětí ani podpětí v síti. Obvod řízení zajišťuje galvanické oddělení výstupního napětí od sítě. Musí obsahovat buď pomocný transformátor nebo optický vazební člen. Dále obsahuje ochranu proti zkratu na výstupu. V takovém případě se spínání zastaví.

Co potřebujete, když potřebujete pevné stabilizátory?

Pevná napětí Pokud potřebujete pevná napětí běžných hodnot (5V, 9V, 12V), použijte odpovídající pevné stabilizátory. Např. obvod 7805 udržuje na svém výstupu trvale 5V až do proudu 1A. Má vestavěné ochrany proti přetížení, přehřátí a zkratu – prostě se vypne. Lze ho napájet libovol- ným napětím od 9V do 38V.

Jaké je dosažitelné napětí stabilizátoru?

Omezení: nejnižší dosažitelné napětí je 1,2V (pokud R p =0Ω ). Nejvyšší dosažitelné napětí je asi o 1,5V nižší než napětí napájecího zdroje (úbytek na vnitřním zapojení stabilizátoru). Stabilizátory lze připojit k libovolnému zdroji napětí (adaptér z vyřazeného mobilu, starý PC zdroj, ...), čímž z něj vytvoříte kvalitní zdroj příjemný k užívání.

Související příspěvky: