Jak se onemocníte salmonelózou?

Obsah

Jak se onemocníte salmonelózou?

Jak se onemocníte salmonelózou?

Riziko, že onemocníte salmonelózou se zvyšuje v letních (teplých) měsících a je vyšší také v zemích se špatnými hygienickými standardy (například rozvojové země). K nákaze salmonelou nejčastěji dochází při konzumaci syrového nebo nedostatečně tepelného zpracovaného masa (zejména drůbežího), vajec nebo výrobků, které vejce obsahují.

Jaké jsou příznaky salmonely?

Salmonelóza: projevy příznaků a léčba nemoci 1 Příznaky salmonelózy a průběh nemoci. Začátek onemocnění bývá náhlý, provázený horečkou a zvracením. Další projevy salmonely zahrnují kolikovité bolesti a průjmy. 2 Komplikace spojené s nemocí. Poruchy vnitřního prostředí vyvolané zvracením a průjmy mohou především u malých dětí vyvolat křeče. 3 Diagnostika. Diagnostika salmonelových onemocnění je stanovována na základě anamnézy, typických klinických příznaků a laboratorních vyšetření.

Kdo je původcem salmonelózy?

Salmonelóza (také označovaná jako salmonelová enteritida nebo též poněkud nepřesně jako salmonela) je poměrně časté bakteriální onemocnění trávicího ústrojí, které způsobují netyfoidní baktérie rodu Salmonella. V České republice a ve střední Evropě obecně je nejčastějším původcem salmonelózy baktérie Salmonella enteritidis.

Co je důležité při salmonelóze?

Dieta. Při salmonelóze je v dietě důležité vyloučení všech mastných a dráždivých jídel, mléka, masa včetně dietní šunky, čokolády, listové zeleniny a čerstvého ovoce kromě banánů a nastrouhaných jablek. Strava by měla být bezezbytková, vhodná je bramborová a rýžová kaše, polévka z kořenové zeleniny zahuštěná rýží, suché pečivo anebo suchary.

Související příspěvky: