Proč se oleje používají v motorech?

Obsah

Proč se oleje používají v motorech?

Proč se oleje používají v motorech?

Tyto oleje splňují předepsané normy pro jejich využití a často jsou obohaceny o další příměsi, které zlepšují jejich vlastnosti a prodlužují jejich životnost. Během jejich využívání se ale navíc do jejich obsahu přidávají různé nečistoty a sloučeniny, které vznikají třeba v důsledku spalování paliva v motorech, a olej tak dále znehodnocují.

Jak se zbavit oleje z motorového oleje?

Samotná likvidace oleje je tak v současné době poměrně obtížná. Ještě do roku 2015 bylo možné vracet vyjetý motorový olej na tzv. zpětný odběr. To již neplatí . S použitými oleji již není možné nakládat v režimu zpětného odběru, ale pouze v režimu nebezpečných odpadů.

Kdo je oprávněn k likvidaci motorového oleje?

Ustanovení § 3 a § 28 tohoto zákona řadí použitý motorový olej mezi odpad, který je možné likvidovat pouze ekologicky. Takovou likvidaci může provádět výhradně k tomu oprávněná osoba, která má souhlas s provozem zařízení na likvidaci či další využití oleje od krajského úřadu.

Co jsou automobilové odpadní oleje?

Automobilové odpadní oleje tvořily z individuálních výměn motorových nebo převodových olejů asi jen 3 % všech měněných olejů. Z toho se dá usuzovat, že drtivá většina uživatelů silničních vozidel si nechávala a nechává měnit olej odborně, v servisech.

Související příspěvky: