Jak se jablko chrání proti plísni?

Obsah

Jak se jablko chrání proti plísni?

Jak se jablko chrání proti plísni?

Jablko se proti plísni chrání povrchovou přírodní tenoučkou vrstvou materiálu, který se dá přirovnat k vosku. Dá se díky němu dokonce naleštit do vysokého lesku. Jeho citlivým místem jsou ale zbytky tzv. “kalichu” - místo, které se nachází na opačné straně než stopka. Na jaře se v této části jablka nacházel květ jabloně.

Co jsou plísně?

Plísně (houby) pro správný růst potřebují dostatek vlhkosti a nějakou organickou hmotu, na kterou se mohou uchytit, takže potraviny pro ně představují dokonalou živnou půdu. Existuje tisíce různých druhů plísní a nachází se všude kolem nás. Plísně jsou v podstatě způsob, jak příroda "recykluje" svůj vlastní odpad.

Co mohou plísně zkazit?

Ušlechtilé plísně ale mohou zkazit potraviny, pro které nejsou určeny. Některé plísně produkují zdraví škodlivé látky zvané houbové jedy (mykotoxiny). Tyto látky mohou vyvolávat závažná onemocnění i smrt, v závislosti na požitém množství kontaminované potravy, délce expozice a věku a celkovém zdravotním stavu dotyčné osoby ( 11 ).

Kde se množí plísně?

Většina plísní také k životu potřebuje vlhkost, ale existují i takzvané xerofilní plísně, které naopak rostou v suchém a sladkém prostředí. Xerofilní plísně někdy můžeme najít v čokoládě, sušeném ovoci nebo pečivu ( 3, 4, 5 ). V potravinách se nemusí množit jen plísně, ale také baktérie. Ty jsou samozřejmě neviditelné.

Související příspěvky: