Co jsou uhlovodíky?

Obsah

Co jsou uhlovodíky?

Co jsou uhlovodíky?

Uhlovodíky jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly se skládají pouze z atomů uhlíku (C) a vodíku (H). Tyto látky mají hlavní uhlíkový řetězec (uhlíková kostra), na kterou jsou připojeny atomy vodíku.

Jaké jsou dělení uhlovodíků?

Dělení uhlovodíků [ editovat | editovat zdroj] Podle typu řetězce Podle typu vazeb Vazby Alifatické uhlovodíky Alkany jednoduché Alifatické uhlovodíky Alkeny jedna dvojná vazba Alifatické uhlovodíky Alkyny jedna trojná vazba Alifatické uhlovodíky Alkadieny dvě dvojné 5 more rows ...

Jaký je název uhlovodíku?

Chemický název uhlovodíku se může skládat z předpon, kmene značícího počet uhlíku a koncovky. Předpony mohou být číslovkové (di, tri, tetra, …) nebo názvoslovné (cyklo- pro uzavřený řetězec, izo- a neo- pro větvený řetězec, alkyl- pro navázané uhlovodíkové zbytky).

Proč použít pevné hnojivo na jahody?

Jestliže vám rostou rostliny na záhoně, můžete použít pevné hnojivo. Pokud si pořídíte kvalitní hnojivo na jahody s pozvolným uvolňováním živin, bude stačit, když se pustíte do hnojení jahod jen na začátku vegetace a začátkem podzimu. S hnojením jahod na podzim už to příliš nepřehánějte. Zeminu je vhodné obohatit také o koňský hnůj.

Související příspěvky: