Co se uhradí při změně příjmení?

Obsah

Co se uhradí při změně příjmení?

Co se uhradí při změně příjmení?

Například stokoruna se platí za povolení změny příjmení hanlivého, výstředního, směšného, zkomoleného nebo cizojazyčného, dále při změně na předešlé příjmení a v dalších zákonem vyjmenovaných případech. Při změně jména nebo příjmení v ostatních případech se uhradí správní poplatek ve výši 1 000 Kč.

Co se vydává pro změnu příjmení manželů?

V případě, že jde o změnu společného příjmení manželů nebo o změnu příjmení rodičů a nezletilých dětí, vydává se pouze jedno správní rozhodnutí. Ve všech ostatních případech se vydává rozhodnutí pro každou osobu samostatně.

Jak udělat změnu jména nebo příjmení?

Pokud přemýšlíte o změně jména nebo příjmení, anebo si jen chcete další jméno přidat, poradíme vám, co je potřeba udělat a jak, aby tato změna proběhla hladce. V naší společnosti je obvyklé, že jméno a příjmení patří mezi základní prvky identifikace každého člověka.

Jaké jsou Důvody změny jména a příjmení?

Nejčastějším důvodem jejich žádosti je skutečnost, že jde o příjmení směšné, nebo hanlivé, popř. pro jiný závažný důvod. Postup změny jména a příjmení probíhá v souladu se zákonem č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení ve znění pozdějších novelizací, přičemž podmínkou je písemná žádost občana.

Související příspěvky: