Jak získat místo trvalého pobytu v domovské zemi?

Obsah

Jak získat místo trvalého pobytu v domovské zemi?

Jak získat místo trvalého pobytu v domovské zemi?

Získáte ho od své zdravotní pojišťovny nebo na úřadu sociálního zabezpečení v domovské zemi. Pokud si však změníte místo trvalého pobytu a budete jej mít v hostitelské zemi, měli byste se vy nebo váš zaměstnavatel obrátit na zdravotní pojišťovnu doma a vyžádat si u ní místo evropského průkazu tzv. přenosný dokument S1 (formulář S1).

Jak vybrat pojištění domácnosti?

Jak vybrat pojištění domácnosti 1 Pojištění domácnosti vs. pojištění nemovitosti. Zásadní věcí, kterou je třeba si uvědomit ještě před výběrem ideálního... 2 Pojistná částka. Pojistná částka je maximální suma, kterou vám pojišťovna vyplatí v případě vzniku pojistné události. 3 Ceny, se kterými pojišťovna počítá. Abyste si mohli být jistí, že v případě nouze dostanete tolik... More ...

K potvrzení, že jste pojištěni v systému sociální zabezpečení v zahraničí?

K potvrzení toho, že jste i nadále pojištěni v systému sociálního zabezpečení vaší domovské země, i když jste byli vysláni pracovat do jiné země EU, slouží přenosný dokument A1. Ten se vydává na maximální dobu 24 měsíců. Pokud musíte v zahraničí pracovat delší dobu, můžete vy nebo váš zaměstnavatel požádat o prodloužení platnosti dokumentu A1.

Co se týká pojištění v zahraničí?

Pokud v zahraničí pracujete nebo tam žijete, bude se na vás vztahovat systém sociálního pojištění buď vaší domovské, nebo hostitelské země. V každém případě si budete muset před odjezdem do zahraničí vyřídit určité formality, abyste měli jistotu, že se neocitnete bez pojištění.

Související příspěvky: