Jak se zbavit hlavy válců z bloku motoru?

Obsah

Jak se zbavit hlavy válců z bloku motoru?

Jak se zbavit hlavy válců z bloku motoru?

Pro sejmutí hlavy válců z bloku motoru, která je těžší než 25 kg, používáme dílenské zvedací zařízení. Ihned kontrolujeme, jak těsnilo těsnění a jaké zjevné závady na bloku motoru a zpřístupněných částech motoru jsou. Např.: jestli byl správný přesah vložek válců, rozdíly v zakarbonování mezi válci apod.

Jaké jsou vlastnosti hlavy válců?

Styčné plochy hlavy s blokem válců a s ostatními částmi motoru jsou těsněny speciálním těsněním a těsnícími hmotami. Hlava válců musí mít vysokou tvarovou tuhost, dobrou tepelnou vodivost a malou tepelnou roztažnost.

Jak postupovat při povolování hlavy válce?

Při povolování hlavy válce postupujeme opačně než při jejím dotahování – tj. od vnějších šroubů postupujeme doprostřed. (V 1. cyklu o ¼ otáčky, ve 2. o ½ a ve 3. zcela uvolníme). Hlava válců obvykle drží na bloku motoru jako přilepená.

Jaká je hlava válců chlazená vzduchem?

Chladicí kapalina proudí do dutin hlavy z bloku motoru průtokovými kanálky, přes těsnění hlavy. Hlava válců chlazená vzduchem se až na výjimky vyrábí z hliníkových slitin (např. AlMgSi, ČSN 424515) a je opatřena chladícími žebry, pro dosažení co největší chladící plochy. Obr. 1 Hlava válců chlazená kapalinou.

Související příspěvky: