Kdy vystavit fakturu?

Obsah

Kdy vystavit fakturu?

Kdy vystavit fakturu?

Kdy vystavit fakturu? Pokud je dodavatelem plátce DPH, zákon jasně říká, že musí vystavit fakturu do 15 dnů od uskutečnění zdanitelného plnění (viz výše) nebo od přijetí úplaty. Podle toho, co nastalo dříve. Pokud se z nejrůznějších důvodů nepodaří lhůtu pro vystavení faktury dodržet a faktura je vystavená pozdě, hrozí nejen zbytečná práce navíc, ...

Můžete požadovat kompenzační poplatek za fakturu?

Kromě úroků z prodlení máte také právo požadovat paušální kompenzační poplatek ve výši 40 eur (nebo ekvivalent této částky) za každou fakturu uhrazenou po lhůtě splatnosti (v některých zemích EU je tato částka vyšší, vypočítává se na základě hodnoty faktury).

Kdo nesmí vystavit fakturu s daní z přidané hodnoty?

Neplátce DPH nesmí vystavit fakturu s daní z přidané hodnoty. Jakkoliv se zdá samozřejmé, že neplátce DPH nesmí vystavit daňový doklad s uvedením daně z přidané hodnoty, někdy se toto pravidlo poruší, což s sebou nese zásadní důsledky. Předně si odběratel nesmí z takového dokladu uplatnit nárok na odpočet vyfakturované daně z přidané hodnoty.

Kdy byla faktura doručena?

Jestliže nevíte, kdy byla faktura doručena, můžete požadovat úroky z prodlení 30 kalendářních dnů poté, co jste služby nebo výrobky odběrateli dodali. Pokud jste zákazníkovi poslali fakturu před dodáním služeb nebo výrobků, začíná se daná lhůta počítat až po jejich dodání. V jaké výši lze úroky z prodlení účtovat?

Související příspěvky: