Jak pěstovat javor?

Obsah

Jak pěstovat javor?

Jak pěstovat javor?

Okrasné formy javoru zkrášlí jakoukoliv zahradu a při jejich pěstování je třeba vynaložit jen minimální úsilí. Vybrat si můžeme ze spousty druhů. Javorů dnes existuje okolo 130 druhů, jsou tak jedněmi z nejrůznorodějších stromů co se týče výšky, tvaru koruny i velikosti a tvaru listů. Rostou v Evropě, Asii, Americe i v Africe.

Jaké jsou květy javorů?

Právě listy javorů mají výrazný estetický účinek, na podzim se překrásně vybarvují do tónů žluté, žlutooranžové, oranžové, tmavě fialové až krvavě červené barvy. Listy jednotlivých druhů jsou také různě tvarované, květy mohou být 4 až 5 četné uspořádané v hrozny, laty nebo chocholíky, plody javoru pak představují křídlaté dvojnažky.

Kde rostou javory?

Javorů dnes existuje okolo 130 druhů, jsou tak jedněmi z nejrůznorodějších stromů co se týče výšky, tvaru koruny i velikosti a tvaru listů. Rostou v Evropě, Asii, Americe i v Africe. V přírodě rostou spíše v kamenité a nepříliš úrodné zemi, musí se tak vyrovnávat s náročnými podmínkami.

Proč jsou javory napadeny houbovou chorobou?

Okrasné javory trpí na houbové choroby, jako je například Verticilliem, které může zapříčinit odumření celého stromu. V případě, že je strom napaden, je třeba odřezat postižené větve a ty pak spálit. Jedině tak je možné strom zachránit. Na javorech se může objevit také padlí a houby, které způsobují hnědé zasychání okrajů listů.

Související příspěvky: