Jak se léčí melanom na kůži?

Obsah

Jak se léčí melanom na kůži?

Jak se léčí melanom na kůži?

Melanom se může rozvinout z mateřského znaménka, které má člověk na kůži mnoho let. Základem léčby melanomu je chirurgické odstranění zhoubného nádoru s dostatečným lemem přiléhající kůže. Všechny fotografie. Melanom je nejagresivnější forma rakoviny kůže a představuje jedno z nejvážnějších onkologických onemocnění.

Jak odhalit melanom?

ABCDE test, který vám pomůže včas odhalit příznaky melanomu: 1 A = Asymetrie (Asymmetry) – Normální znaménka jsou symetrická, proto si dejte pozor, pokud je vaše znaménko nepravidelné... 2 B = Ohraničení (Border) – Znaménko nemá jasné ohraničení, okraje jsou kostrbaté a rozpité. 3 C = Barevnost (Colour) – Normální znaménka mají pouze jeden odstín. Pozor na více barev, tmavnutí... More ...

Jaký je lem pro maligní melanom?

Chirurgie. Základní metodou terapii pro lokalizovanou formu maligního melanomu je chirurgická resekce nádorového ložiska s dostatečně širokým lemem zdravé kůže. Pro carcinoma in situ je tento lem široký 5 mm. Pro "low risk" melanomy hloubky ( Breslow) 1 mm a méně se doporučuje excidovat lem 1 cm široký.

Jak se projevuje subunguální melanom?

Subunguální melanom se manifestuje difuzní změnou barvy nebo jako pigmentový pás pod nehtovou ploténkou. Šíření pigmentu k proximálnímu nebo laterálnímu nehtovému valu se označuje jako Hutchinsonův znak, typický pro subunguální melanom.

Související příspěvky: