Co je živočišné uhlí?

Obsah

Co je živočišné uhlí?

Co je živočišné uhlí?

Živočišné uhlí nebo také aktivní uhlí (carbo activatus, carbo medicinalis, carbo adsorbens) se řadí mezi tzv. střevní adsorbencia. Živočišné uhlí je netoxické léčivo, které by mělo být první volbou při akutních průjmech způsobené dietní chybou, nebo při méně závažných střevních infekcích způsobených viry a bakteriemi.

Jak nahradit aktivní uhlí?

Namísto pasty z aktivního uhlí ho trochu přimíchejte do normální pasty, naneste na zuby a nechte tři minuty působit. Pak opláchněte. Směs nepolykejte, hlavně pokud berete léky. Aktivní uhlí můžete kompletně nahradit kokosovým olejem, který má prokazatelně pozitivní vliv na zdraví dásní a zesvětluje zuby.

Co je aktivní uhlí léčivé?

Na rozdíl od dřevěného uhlí, což je známý karcinogen, je aktivní uhlí léčivé. Jde o vedlejší produkt pomalu spalovaného dřeva, rašeliny nebo kokosových skořápek. Jelikož je vysoce porézní, adsorbuje tisíckrát víc hydrofobních toxinů a škodlivin, než samo váží. Aktivní uhlí nejspíš používáte, pokud vás trápí průjem nebo plynatost.

Proč použít uhlí na bělení zubů?

I zde platí, že aktivní uhlí narušuje prostředí v žaludku a blokuje vstřebávání léků, proto se podobným jídelním experimentům raději vyhněte. Použití aktivního uhlí na bělení zubů není žádná novinka, používá se v mnoha státech světa. Nicméně podle odborníků neexistují důkazy, že skutečně zaručí světlejší odstín zubů.

Související příspěvky: