Jak pěstovat vánoční kaktus?

Obsah

Jak pěstovat vánoční kaktus?

Jak pěstovat vánoční kaktus?

Nemáte-li s jeho pěstováním zkušenosti, přečtěte si, jak o něj pečovat tak, aby za rok opět vykvetl. Severní okno? Pro kaktus ideální Umístění rostliny je společně s teplotou vzduchu tím nejdůležitějším, nač byste se měli při jejím pěstování zaměřit. Vánoční kaktus nesnáší dobře slunce a přílišné světlo, takže se mu bude dařit spíše v polostínu.

Proč se vánoční kaktus řadí mezi krátkodenní rostliny?

Vánoční kaktus patří k nemnoha rostlinám, jež nemusí být pro vánoční výzdobu nijak uměle rychleny (jako například cibuloviny – hyacinty, narcisky a podobně). Je to dáno právě jeho tropickým původem. V pralesích je totiž doba osvitu poměrně krátká, a tak se vánoční kaktus řadí mezi takzvané krátkodenní rostliny.

Jaké jsou původní druhy vánočních kaktusů?

Vánočních kaktusů je známo jen asi pět původních druhů, z nichž nejznámější je Zygocactus truncatus nebo také Epiphyllum truncatum, jenž má méně zoubkované články. Všechny druhy jsou epifyty rostoucí v tropických pralesních oblastech Jižní Ameriky, především Brazílie.

Proč roste vánoční kaktus?

Vánoční kaktus je totiž rostlina velmi náročná na teplotní podmínky. Sice roste i při teplotě od 22 stupňů Celsia, ale nekvete. Pokud chcete docílit toho, aby vykvetl, umístěte ho do prostor o teplotě mezi 12 až 15 stupni Celsia. Protože kořeny jsou velmi choulostivé na přemokření, odpusťte si příliš častou zálivku.

Související příspěvky: