Kde jsou obiloviny rýže?

Obsah

Kde jsou obiloviny rýže?

Kde jsou obiloviny rýže?

Domovem obiloviny rýže jsou tropické oblasti Afriky a Asie. Botanika rozlišuje až 20 druhů této rostliny, ale nejrozšířenější je rýže setá (Oryza sativa) vhodná pro vaření, dále pak je známá rýže horská (Oryza montana), která má nižší nároky na kvalitu půdy, ale zato má zrno nižší kvality.

Jaké jsou výhody bílé a hnědé rýže?

Bílá rýže je nejčastěji konzumovaným druhem rýže, ale hnědá rýže se těší také velké oblibě zejména proto, že jí řada odborníků považuje za zdravější alternativu k bílé rýži. Z toho důvodu řada lidí dává přednost hnědé rýži. Tento článek popisuje výhody a nevýhodou obou druhů rýže. Jaké jsou další účinky bílé a hnědé rýže na zdraví?

Co je královna rýže?

Říká se o ní, že je královnou mezi rýžemi. Je pěstována na úpatí Himálaje v Indii a Pákistánu. Rýže má nízký obsah vody v zrnech, což jí dává lepší chuť, je méně lepivá a potřebuje kratší čas přípravy. Zrna rýže jsou dlouhá a úzká.

Jaká je dlouhá Rýže dlouhozrnná?

Dlouhozrnná rýže má zrna dlouhá 6–8 mm. Typickým příkladem může být rýže basmati. Většinou se používá jako příloha nebo k přípravě salátů. Středně dlouhá rýže se zrny dlouhými 5–6 mm, ale silnějšími než u dlouhozrnné rýže. Po uvaření je tato rýže lepivější a měkčí než dlouhozrnná.

Související příspěvky: