Jaká je osoba, která zadržela bankovky nebo mince?

Obsah

Jaká je osoba, která zadržela bankovky nebo mince?

Jaká je osoba, která zadržela bankovky nebo mince?

Jakákoli právnická osoba, provozovatel kasina nebo směnárník, pokud má podezření, že bankovky nebo mince jsou podezřelé, je zadrží (bez náhrady), předá je České národní bance a identifikuje osobu, která je měla u sebe. Této osobě vystaví potvrzení o zadržení podezřelých bankovek a/nebo mincí, její kopii předá České národní bance a Policii ČR.

Kde lze vyměnit bankovky a mince?

V současné době lze na pobočkách České národní banky vyměnit tyto neplatné bankovky a mince: bankovka 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 5000 Kč z roku 1993 do odvolání. Každý může odmítnout přijmout bankovky a mince, u kterých existuje podezření, že jsou padělané nebo pozměněné (tzv. podezřelé bankovky).

Co jsou dolarové bankovky v oběhu?

V oběhu jsou dolarové bankovky v hodnotě 1, 2, 5, 10, 20, 50 a 100 dolarů. Americké bankovky tiskne Úřad pro rytecké práce a tisk (Bureau of Engraving and Printing) s pobočkami ve Washingtonu D. C. a ve Fort Worth v Texasu.

Co se týče desetidolarové bankovky?

Líc desetidolarové bankovky nese portrét prvního ministra financí USA Alexandera Hamiltona. Se stodolarovkou jde o jediné dvě bankovky, na nichž není americký prezident. Zároveň je jedinou bankovkou s portrétem hledícím vlevo. Na rubu bankovky je budova Ministerstva financí ve Washingtonu.

Související příspěvky: