Jaké bylo úplné zatmění Slunce v Čechách?

Obsah

Jaké bylo úplné zatmění Slunce v Čechách?

Jaké bylo úplné zatmění Slunce v Čechách?

První doložené úplné zatmění u nás proběhlo v roce 878, další v roce 1415 a zatím poslední viditelné úplné zatmění slunce v Čechách nastalo 12. května 1706. Další úplné zatmění Slunce pozorovatelné z našeho území nastane až 7. října 2135.

Kdo je zodpovědný za zatmění Slunce?

Jak už bylo napsáno v předcházejícím textu, za vznik zatmění Slunce je zodpovědný Měsíc, který je v té chvíli právě v novu a tudíž není na obloze pozorovatelný. V okamžiku, kdy začíná zatmění Slunce, můžeme pozorovat temný měsíční okraj, postupně se „zakusující“ do slunečního kotouče.

Co se děje během úplného zatmění?

V proměnlivém vzhledu měsíce během úplného zatmění se odráží momentální stav ovzduší v zemích, kde právě vychází nebo zrovna zapadá Slunce. Paprsky se v atmosféře lámou a projdou jí do stínu Země tak, že ho zabarví asi jako při západu Slunce.

Proč vzniká zatmění Slunce?

Vznik zatmění Slunce. Zdroj: commons.wikimedia.org. Under Creative Commons. Sluneční zatmění vzniká tak, že Měsíc vrhá do prostoru stín, který za příznivých okolností zasáhne zemský povrch. Pozorovatel na Zemi vidí zatmění podle toho, zda je oblast, kde se nachází, zasažena plným stínem (úplné zatmění), nebo jen ...

Související příspěvky: