Proč se v potravinách objevují fosfáty?

Obsah

Proč se v potravinách objevují fosfáty?

Proč se v potravinách objevují fosfáty?

V poslední době se v médiích objevila řada varovných až poplašných zpráv o výskytu fosfátů v potravinách. Média se zaměřila hlavně na cizokrajné pokrmy rychlého občerstvení jako kebab nebo gyros. O fosfátech v kebabu dokonce bouřlivě diskutovali poslanci Evropského parlamentu. Proč se vlastně fosfáty přidávají do potravin?

Co jsou fosfáty v masném průmyslu?

V masném průmyslu se fosfáty přidávají pro zlepšení emulgační schopnosti masa a zlepšení vaznosti vody. Laicky řečeno, váží v uzeninách vodu proto, aby spotřebitelům připadaly šťavnatější. Ale fosfáty se přidávají také do sušených výrobků, jako jsou instantní polévky, do zmrzlin a mražených krémů, do trvanlivého pečiva nebo majonéz.

Jak se používají fosfáty v marmeládách?

Ale fosfáty se přidávají také do sušených výrobků, jako jsou instantní polévky, do zmrzlin a mražených krémů, do trvanlivého pečiva nebo majonéz. Fosfáty ale slouží také jako „zpevňovače“ konzervovaného ovoce nebo zeleniny v marmeládách.

Proč je fosfor přirozenou součástí potravin?

Fosfor je přirozenou součástí mnoha potravin, patří mezi tzv. biogenní prvky, bez kterých by naše tělo nemohlo fungovat. Přirozeně se vyskytuje například v různých druzích masa, v luštěninách, zelenině nebo v ořechách.

Související příspěvky: