Proč vejce zvyšují cholesterol?

Obsah

Proč vejce zvyšují cholesterol?

Proč vejce zvyšují cholesterol?

Vejce totiž trvale zvyšují dobrý HDL cholesterol a u 70 % lidí nevede jejich konzumace ke zvýšení celkového nebo škodlivého LDL cholesterolu. Navíc vejce neobsahují pouze cholesterol, o němž se v souvislosti s nimi hovoří snad nejvíce. Jsou přímo nabitá živinami, které organismu přináší četné výhody.

Jak hodnotit cholesterol v vejci?

Vejce a cholesterol Parametr Normální hodnota Hodnota představující zvýšené riziko Hodnota představující vysoké riziko Celkový cholesterol 3,9 – 5,2 5,2 – 6,2 nad 6,2 HDL cholesterol nad 1,2 pod 0,9 LDL cholesterol do 3,4 3,4 – 4,1 nad 4,1 Triglyceridy do 2 g/l 2 – 4 g/l

Kde jsou kachní vejce populární?

Kachní vejce jsou v zahraničí velmi populární potravinou a v některých částech světa dokonce nepostradatelným pomocníkem v kuchyni. Například v Anglii se z nich pečou buchty, v Thajsku z nich dělají výborné kachní taštičky a v Číně zase pokrm nazývaný „stoleté vejce“.

Jaké jsou hladiny cholesterolu v těle?

Teoreticky se tak tělo proti jeho vysokým hladinám umí bránit samo – i tak byste ale jeho příjem stravou rozhodně měli regulovat. Jedno středně velké vejce, konkrétně jeho žloutek, obsahuje průměrně 186 mg cholesterolu, což představuje až 62 % jeho maximální doporučené denní dávky.

Související příspěvky: