Co znamená inzulinová rezistence?

Obsah

Co znamená inzulinová rezistence?

Co znamená inzulinová rezistence?

Inzulinová rezistence představuje citlivost buněk vůči působení inzulinu. V případě, že je pacient „inzulinrezistentní“, znamená to nízkou citlivost buněk tkání na inzulin. Naopak, pokud je pacient inzulin citlivější (inzulinsenzitivní), pak má menší inzulinovou rezistenci.

Co se týče inzulinového rezistence?

Naopak, pokud je pacient inzulin citlivější (inzulinsenzitivní), pak má menší inzulinovou rezistenci. Být inzulinrezistentní je nežádoucí stav, zatímco inzulinsenzitivita je správná a nutná, aby lidské tělo fungovalo dobře.

Jaké jsou příčiny inzulinové rezistence?

Mezi další příčiny vzniku inzulinové rezistence patří: 1 Fruktóza : vysoký příjem fruktózy (z potravin s vysokým obsahem přidaného cukru) vede ke vzniku inzulinové rezistence u... 2 Zánět: zvýšený oxidační stres a zánět v těle vede ke vzniku inzulinové rezistence ( 23, 24) 3 Nedostatek pohybové aktivity: pohybová aktivita příznivě ovlivňuje citlivost buněk tkání na inzulin... More ...

Jaké jsou příznaky inzulinové rezistence?

Shrnutí: Mezi klíčové příznaky inzulinové rezistence patří vysoké hladiny inzulinu a hladiny cukru v krvi. Mezi další známky řadíme velké množství břišního tuku, vysoké hladiny triglyceridů a nízkou hladinu HDL cholesterolu („hodného, zdraví prospěšného cholesterolu) v krvi.

Související příspěvky: