Co jsou spojky?

Obsah

Co jsou spojky?

Co jsou spojky?

Co jsou spojky? Spojky (latinsky konjunkce) jsou v pořadí osmým slovním druhem. Spojky jsou slova, která spojují věty v souvětí nebo připojují větné členy a zároveň vyjadřují významové poměry. Můžeme tedy říci, že slouží ke spojování vět i větných členů. Spojky = neohebný slovní druh

Proč je spojka špatná?

Když auto nechcípne, je spojka špatná. Tento test je nepřesný, nebere v úvahu vozy s vysokým krouticím momentem, které při citlivém pouštění spojky lze rozpohybovat i na vysoké zařazené stupně. Při jízdě s vysokou zařazenou rychlostí lehce brnkněte o pedál spojky.

Co se děje při prokluzování spojky?

Opotřebovávání spojky se od prvního náznaku problémů zhoršuje geometrickou řadou. K prokluzování se přidá typický nasládlý smrad, který signalizuje dosahování vysokých teplot při proklouzávání. Přehřát se pak může i setrvačník, jehož poškození a následná výměna je nákladnější než spojka.

Jak se projevuje odcházející spojka při ježdění?

Odcházející spojku lze poznat i během standardního ježdění. Prokluzování se bude projevovat například při jízdě do kopce, kdy v důsledku ztrát výkonu při proklouznutí nebude vozidlo vzhledem ke vzrůstajícím otáčkám úměrně zrychlovat. Auto bude citelně ztrácet výkon a "nepojede", i když motor bude točit.

Související příspěvky: