Co je vhodné pro lidi s pokročilou chorobou ledvin?

Obsah

Co je vhodné pro lidi s pokročilou chorobou ledvin?

Co je vhodné pro lidi s pokročilou chorobou ledvin?

Lidé s pokročilou chorobou ledvin mají často problém udržet si stálou hmotnost a právě pro ně jsou zdravé, vysoce kalorické potraviny, jako je olivový olej, velmi vhodné ( 33 ). Většina tuků v olivovém oleji připadá na mononenasycené tuky (zejména kyselina olejová), které mají protizánětlivé účinky ( 34 ).

Jaké je stravovací omezení ledvin?

Stravovací omezení a dieta závisí na stupni poškození ledvin. Například lidé v časném stadiu onemocnění ledvin musí omezit přísun jiných živin než lidé s terminálním (konečným) selháním ledvin (ESRD) ( 6, 7 ). Pokud trpíte onemocněním ledvin zeptejte se na správnou dietu vašeho lékaře.

Proč jsou ledviny poškozené?

Poškozené ledviny nedokážou odfiltrovat a vyloučit přebytečný sodík, což vede k jeho vzestupu v krvi (odborně se tomuto stavu říká hypernatrémie). U onemocnění ledvin proto lékaři často doporučují snížit denní příjem sodíku pod 2 000 mg na den ( 9, 10 ).

Proč je olivový olej vhodné pro lidi s pokročilou chorobou ledvin?

Proto je vhodnou potravinou i pro osoby, které mají nemocné ledviny. Lidé s pokročilou chorobou ledvin mají často problém udržet si stálou hmotnost a právě pro ně jsou zdravé, vysoce kalorické potraviny, jako je olivový olej, velmi vhodné ( 33 ).

Související příspěvky: